Buller skrämmer bort djur från bären

En jordgubbsodlare i Koski i Salo försöker skrämma bort skadedjur med hjälp av gaskanoner. Stugägare i Raseborg har störts av ljudet som påminner om vapenskott.

Omtyckta. Det finns många djur som vill äta jordgubbar, vilket gör att det är besvärligt att odla dem.
– Det är ett lätt sätt att skrämma bort fåglar på. Jag är nöjd med resultatet, men sommarstugeägare i närheten är inte så glada, säger odlaren Olli Mustamo.
Han har köpt två gaskanoner för årets jordgubbsodling. Fram till den 10 augusti använder han kanonerna för att skrämma bort skadedjur. Ljudet påminner om ett vapenskott.
Enligt Mustamo är det inte en enkel balans mellan att hålla grannarna nöjda och odlingen ekonomiskt lönsam. Ljudet från kanonen kan höras på ungefär två kilometers avstånd, men eftersom hans odlingar ligger nära en sjö kan ljudet färdas längre.
På området vid sjön får man inte skjuta småfåglar. Det är en orsak till att Mustamo ville skaffa gaskanoner. Dessutom har Mustamo sett älgspår på odlingarna tidigare, men ljudet från gaskanonen har skrämt dem att ta en annan väg.
– Dukarna över jordgubbarna har varit hela och odlingen har fått vara i fred från älgar och hjortar. Det är så många djur som vill äta jordgubbar, de är inte helt enkla att odla.

Stugägare har klagat

På Raseborgs stads webbplats finns en kungörelse om buller eftersom odlingen är intill Saarenjärvi som finns på gränsen mellan Raseborg och Salo. Runt insjön finns en hel del sommarstugor.
– Det har kommit klagomål om bullret från stugägare på Raseborgs sida om sjön också, säger miljöingenjör Sirpa Sorsa.
Eftersom en hel del har ringt och klagat om bullret åkte hon ut för att kontrollera saken. Då small kanonerna ungefär en gång var tionde minut.
– Eftersom det kom många klagomål beslöt vi att han inte längre använder kanonerna på natten.
Att förbjuda kanonerna helt och hållet var inte aktuellt. Verksamheten är laglig och Mustamo hade lämnat in en kungörelse om bullret.
– Vi kan begränsa genom att kräva en bulleranmälan och möjligtvis miljölov till en annan sommar.
Jordgubbsodlare i Västnyland verkar inte särskilt intresserade av tekniken. Bland andra Björn Österman som har jordgubbsodlingar i Ingå behöver inte gaskanoner för att skrämma skadedjuren.
– Jag har en korpfamilj nära odlingarna som håller andra fåglar på avstånd. De är mycket kloka fåglar.