Förhoppningar och överraskningar

Ridsport Mycket lycka syns i ögonen på ryttarna i Hangö. Men för att kunna vinna måste man rida snabbt, vilket bland annat Jessica Welander har gjort.

Felfri. Ulrika Hämäläinen är nöjd med hästen Gulliver III, han har orkat bra under tävlingen.
Mette Bergh
29.07.2016 11:00
Seahorse Week hopptävlingarna är i gång i Hangö. För Jessica Welander som rider för Siuntion Urheiluratsastajat började tävlingarna bra på onsdagen.
Först placerade hon sig sjätte i klass 2b på 90 cm och senare på kvällen tog hon hem vinsten i klassen Prix de Uffes blommor på höjden 100 cm. På torsdagen deltog hon i en ytterligare klass på 100 cm och vann även den.
Hon rider hästen ESI Aachen som har hoppat snabbt och felfritt. Welander berättar att han tycker mycket om att tävla och att han kan vara ganska vild just innan de går in på banan men då det gäller sköter han sig fint. Han verkar trivas extra bra med att tävla i Hangö.
– Han har alltid gått väldigt bra här i Hangö, det brukar gå lite extra bra här även om han alltid brukar sköta sig, säger Welander.
Welander har satsat på att rida bra och felfria banor. Hon säger att det självklart alltid är roligt med placering men att det inte är ett mål och att hon inte hade väntat sig en vinst.
Själv upplevde hon inte att hon red speciellt snabbt i onsdagens sista klass men hon slog ändå tvåan Henna Maula med en och en halv sekund. Hon tror att vinsten beror mycket på att hon lyckades med en snäv och bra sväng mellan de tre första hindren i omhoppningen.
– Det var en väldigt rolig överraskning att vi var så snabba, säger Welander.

Bygga upp tävlingsrutin

Welanders häst ESI Aachen är sju år och har kommit till Finland från Irland för två år sedan. Då hade han inte tävlat just alls, så trots att en häst i hans ålder vanligtvis hoppas högre klasser väljer Welander att ta det lite lugnt.
– Vi är båda ganska oerfarna och jag vill ta det i lugn takt och sakta men säkert börja tävla i större klasser med honom, säger Welander.
Ekipaget satsar mycket på att rida banorna noggrant. Det ger dem tävlingsrutin och genom att rida felfritt i lägre klassar är det sedan lättare att hoppa högre höjder. Att rida bra och noggrant är alltid det viktigaste enligt Welander, men hon tycker ändå det är extra roligt att placera sig.
Welander funderar ännu på att anmäla sig till en klass med hinderhöjd på 110 cm. Hon är inte anmäld ännu men bestämmer sig då hon hoppat klart de klasser hon är föranmäld till.

En felfri runda ger rosett

För lite mindre erfarna hästar och ryttare finns det klasser som bedöms med A.0.0. Det betyder att varje ekipage som rider felfritt utan att riva eller vägra på hinder får en rosett. Desto mera placeringar delas inte ut, utan alla som ridit felfritt räknas som vinnare.
Att klara sig i mål utan några felpoäng är ändå inte det lättaste. Ulrika Hämäläinen från Hankoniemen Ratsastajat är en av dem som lyckats och klappar nöjt om sin häst Gulliver III efter rundan med hinder på 90 cm.
– Jag hoppades på en felfri runda men man kan aldrig vara helt säker, på 90 cm klassen var jag lite osäker om det skulle lyckas, säger Hämäläinen.
Hon är själv väldigt nöjd med sin insats i alla tre klasser hon hoppat. En på 80 cm och två med höjden 90 cm. Hon säger att hästen Gulliver III har orkat bra och varit väldigt duktig, felfri i alla klasser.
– Torsdagens 90 cm klass är bland de bästa banorna jag ridit någonsin, säger Hämäläinen.

En tävling med positiv stämning

På Seahorse Week tävlingarna finns en positiv atmosfär enligt många ryttare. Det är ett litet område många ryttare måste samsas om och trots det hjälps alla till och visar hänsyn.
– Det är väldigt bra ordnad tävling och det är roligt att komma hit, säger Hämäläinen.
Det är en speciell tävling där både oerfarna ryttare och elitryttare tävlar under samma helg. Nytt för i år är även att det finns en helt egen klass för finnhästar. Det är vår enda inhemska hästras och är en kallblodig häst som ursprungligen är en brukshäst.
Många är ändå duktiga hoppare och tävlar gärna. Men eftersom de är relativt tunga hästar klarar de sig sällan så bra då de tävlar mot hästar avlade för att vara snabba och kunna hoppa högt. Då de får tävla mot varandra blir tävlingen mer rättvis.

Seahorse Week

Det är 19 år sedan hopptävlingen ordnades för första gången, men endast sextonde gången det ordnas.
I år kommer det att starta runt 1400 ekipage under tävlingarna.
Största delen av arrangemanget fungerar med frivilligt arbete, varje år deltar runt 200 frivilliga för att allting ska fungera.
Tävlingen ordnas mitt i Hangö centrum, vilket gör att även icke hästmänniskor lätt kan komma och titta.