Gullö runt i hård blåst

En åsikt förenade samtliga kanotister, som paddlade Gullö runt i söndags: Loppet var det mest utmanande någonsin. Den nordostliga vinden med en styrka på 8–9 meter per sekund piskade upp vassa vågor i synnerhet på den sista etappen över Båssafjärden. Vinden kom snett framifrån och det gällde både att komma framåt i vågorna och hålla kursen.

De snabbaste. De tre bästa i herrklassen och damklassen. Fr.v. Miika Nykänen, Simon Winqvist och Joona Mäntynen, Netta Malinen, Hilppa Luoma och Emma Malmsten. Foto: Anneka Pitkänen
Kanotklubben Wågen ordnade nu för 41:a gången den ca 20 km långa paddlingen runt Gullö med start vid kanotskjulet i Södra viken. En av arrangörsföreningens deltagare var Patric Fagerström, som paddlade loppet för 35:te gången och hans omdöme var entydigt.
– Det var den absolut svåraste paddlingen under alla de gånger jag har varit med. Det var exceptionellt täta vindar, som verkligen satte kanotisterna på hala bänken, sade han.
Som vanligt var tävlingen indelad i två klasser, utfärdsklassen, där deltagarna tar det lugnare och tävlingsklassen, som samtidigt är en deltävling i Suomi Cup, vilket lockar några av landets duktigaste kanotister att delta. Ytterligare ordnades Mini-Gullö för flickor och pojkar, 10, 12 och 14 år, där sträckorna var 2,5 och 5 km..

Netta Malinen förnyade segern

På damsidan försvarade Netta Malinen från Tammerfors sin fjolårsseger med god marginal, men också hon fick kämpa på.
– Den här gången krävdes verklig paddlingsfärdighet för att klara sig bland vågorna. Första gången som skickligheten sattes på prov var vid Gullöbranten, när man lämnar Stadsfjärden och viker in mot Odensö. Där bröt vågorna mot varandra och det krävdes kraft och teknik att ta sig fram. För mig gick paddlandet faktiskt på den yttersta gränsen för mitt eget kunnande, sade hon.
Efter en femte placering i EM på 1 000 meter i Belgrad i juni har Netta Malinen siktet inställt på två större tävlingar förutom finländska mästerskapen. Hon kommer att paddla i VM-tävlingar både i banpaddling och maraton i augusti och september, vardera i Portugal. Hennes starkaste sträcka är 1 000 meter, men om lyckan står bi kommer hon också att starta på de korta sträckorna i banpaddling, 200 och 500 m.

I ledning från start till mål

På herrsidan kom Miika Nykänen från S:t Michel till Ekenäs med ambitionen klar för sig, han tänkte vinna. Efter startskottet gick han upp i ledning och håll positionen loppet ut.
– Jag behövde inte ens sätta alla krafter i spel, det skulle ha funnits litet kvar att ta ut om det hade behövts.
Förra gången deltog han i Gullö runt 2012 och har sedan dess inte paddlat till havs.
– För en grabb från insjö-Finland är det här loppet en utmaning. Sådana här vågor finns det inte hemmavid där jag tränar.
Som vanligt fanns det följebåtar, som säkrade en trygg paddling och bistod de kanotister, som kantrade och behövde hjälp med att ta sig upp i kajaken igen. Rolf Fagerström var en av följebåtsförarna och har sett kajakerna utvecklas.
– De nya tävlingskajakerna ligger högre i vattnet och i det här föret var det roligt att se hur de kunde utnyttja vinden och surfa på vågorna, sade han.

Bloggar om paddling

Säkerheten under loppet är en av de saker som Rauli Rautavuori från Helsingforsklubben Merimelojat värdesätter vid Gullö runt. Han är en erfaren kanotist, som har en paddlingsblogg, där han delar med sig av sina upplevelser i kajaken. I åtta års tid har han fungerat som ordförande för Merimelojat, men har nu meddelat att det får räcka.
– Då kanske jag igen får mera tid för bloggen, när ansvaret för föreningen minskar. Merimelojat har över tusen medlemmar, i loggboken i kanotskjulet antecknas 6 000 paddlingsgånger per säsong och då brukar tävlingskanotisterna inte ens skriva upp sina paddlingar, säger han.
En stor förening har både starka och svaga sidor. Att få medlemmarna aktiverade till talkoinsatser är inte så lätt. Merimelojats kanotskjul ligger i Edesviken ett stenkast från Helsingfors centrum och det är en dyr plats att hålla i gång verksamheten på.
– På 1930-talet klassades området som värdelöst och därför kunde föreningen köpa det för en billig penning. Så i dag kan man ju säga att det var en god investering och att föreningens grundare var kloka som då slog till, säger Rautavuori.
Söndagens Gullö runt var det tionde i ordningen för honom i rak följd. Rautavuori uppskattar själva loppet men också arrangemangen kring det.
– Det bästa är att man alltid känner sig välkommen här, det gäller både nybörjare och de som paddlar för n:te gången. Att en liten förening lyckas genomföra tävlingen, så att alla bitar fungerar, allt från kanslibiten till serveringen, paddlingsarrangemangen inte att förglömma, är imponerande, säger Rautavuori.

ANDRA LÄSER