Karin Collins provar ny mark med sin nya bok – skrev en historisk roman om sommaren innan vinterkriget

Det var sommar och sol, champagne och orkesterdans. Vem vill då tänka på krig? Så hände det som ingen trodde skulle hända och Hangö behövde evakueras. Hangöförfattaren Karin Collins senaste roman handlar om tiden innan vinterkriget bröt ut. Det är inte svårt att se paralleller till situationen i dag.

Karin Collins, här med hunden Walter, har fått göra en hel del bakgrundsarbete inför sin senaste bok. Birgitta Ekström som arbetat som museichef i Hangö, har varit ett bra bollplank. 
07.09.2022 09:24 UPPDATERAD 07.09.2022 13:12
Snart har sommarn blommat ut är Hangöfödda Karin Collins fjärde bok. Liksom i de tidigare böckerna utspelar sig handlingen på Finlands sydligaste udde, men genren är i övrigt ny. Det här är en historisk roman som utspelar sig kring åren 1938–1940, sommaren innan vinterkriget bryter ut och evakueringen som följer efter kriget.
– Jag tar ett steg tillbaka i historien, till minnen som inte är mina egna. Boken handlar om vanliga människor. Den innehåller en hel del spänning, men är inte ett mordmysterium, summerar Karin Collins.
Hon har bland annat haft sina egna farföräldrar i åtanke då hon suttit vid tangentbordet, reflekterat över att de faktiskt levde genom evakueringen.