Spelrecension: Skickligt koreograferad action med extra allt

PlatinumGames oefterhärmliga hjältinna Bayonetta är tillbaka med ett och annat nytt ess i rockärmen.

Häxan Bayonetta är inte den enda spelbara karaktären. I vissa uppdrag får man axla rollen som den charmigt punkiga Viola.
Alexander Ekelund
19.11.2022 14:10

Spel

Bayonetta 3.
Format: Nintendo Switch.
Åldersgräns: 16.
Betyg: 4/5

Spel

Bayonetta 3. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 16. Betyg: 4/5
Stil, flärd och spektakel har alltid varit Bayonettas melodi. Men i den tredje upplagan tas allt till en nivå som får till och med de så spektakulära föregångarna att blekna.
De grandiosa actionsekvenserna avlöser varandra som på löpande band. När man inte är inbegripen i strider mot fiender stora som höghus, åker man bland annat rutschkana nedför klippväggar, rider på överdimensionerade spindlar och breakdance-skjuter sig fram genom monsterhorder. Det är nog ingen överdrift att säga att det händer mer den första halvtimmen i Bayonetta 3 än det gör i de flesta hela spel. Jag lyckas knappt uppfatta allt som försiggår, men spektaklet är inte desto mindre underhållande att bevittna för det.
Den modesta Switch-hårdvaran må begränsa den grafiska kvalitén en del, men animationerna är förstklassiga och miljöerna några utav seriens bästa. Egyptiska öknar, antika tempel och apokalyptiska storstäder förenas av en dramatisk ton som passar spelet perfekt.
Nytt för Bayonetta 3 är de demoniska medhjälpare som kan frammanas i strid och utdela förödande skada. Det finns också nya pussel- och smygorienterade specialuppdrag i 2D som tillför ytterligare variation till ett redan mångsidigt paket.
Men kanske går Bayonetta 3 ändå lite, lite över gränsen i sin iver att överträffa sig självt och alla andra. Det är på viss bekostnad av precision och kontroll som reglagen vridits upp till max.
Men allt är som bekant relativt. Att Bayonetta 3 inte fullt ut lever upp till sina mästerliga storasyskon betyder inte att det inte utklassar det allra mesta där ute i actionväg.

ANDRA LÄSER