Ryttarmecka i Sjundeå

Intervju

Ett hästcentrum formar sig i Sjundeå. Annina Haapaniemis affär för hästtillbehör, som precis har öppnat i det gamla sparbankshuset, får snart sällskap av en skomakare som specialiserar sig på reparation av ridtillbehör. För Haapaniemi var placeringen av den nya affären dels praktisk, dels motiverad av efterfrågan i trakten.
– Vi bor i Sjundeå och det finns hemskt mycket stall i Kyrkslätt, Sjundeå, Ingå och Lojo. Många stall har lite produktförsäljning på vinden men en så här specialiserad affär finns inte, då måste man åka till Esbo, säger Haapaniemi.

Känns inte som jobb

För henne kändes det naturligt att grunda ett eget företag, eftersom både hennes pappa och hennes man varit företagare. Efter tolv år i marknadsföringsbranschen kändes tiden mogen även om risken alltid är större för privatföretagare.
– Man måste våga satsa på någonting. Om det finns något man brinner för och vill jobba med så ska man satsa på det. Då känns det inte som jobb och ger massor.
För Haapaniemi var hästar det naturliga valet.
– Om företagandet går i släkten så gör också hästar det. Min mamma tävlade i hoppning som yngre och jag har ridit sedan liten.
– Hästar har alltid legat mig nära hjärtat. När du är med hästar kommer du alltid bort, du kan inte tänka på något annat utan måste vara i stunden. Hästen är ett stort djur och du måste tänka på det du gör.

För olika behov

Sedan ett år tillbaka har Haapaniemi en egen häst, Kastors, som fått komma med på reklamaffischen för affären Horse Shop Finland. Den bor på ett stall i Ingå, och Haapaniemi rider mellan fyra och sex gånger i veckan. Med den egna erfarenheten i bagaget har det också varit lättare för henne att sålla bland produkterna.
– Jag har försökt välja produkter så att jag har både vardagliga produkter som ryktborstar och foder, och produkter som behövs vid tävling. Jag har också valt att ta in produkter i olika prisnivåer.
Affären i Sjundeå kompletteras av en webbshop, som enligt Haapaniemi avviker från många andra i och med att alla produkter i webbshopen också finns i affären.
ANDRA LÄSER