Varierande säsong för Källmans FC Inter

Benjamin Källman gjorde nio ligamål när hans FC Inter slutade på en nionde plats i fotbollsligan. Till näst hoppas den Ekenäsbördige anfallaren på att ta en ännu större roll i Åbolaget.

Effektiv. Benjamin Källman delade Inters interna skytteliga med Timo Furuholm. Båda två gjorde nio mål.

För ett år sedan fick Inter kvala för att hållas kvar i ligan. Det behövde laget inte göra i år, men säsongen var ändå inte någon dans på rosor.

– Det var svårt mer eller mindre hela säsongen. Dessutom uppstod det turbulens kring tränarbytet och allt vad det innebar, säger 19-årige Benjamin Källman.

Det var i början av augusti som FC Inter meddelade att den färgstarka huvudtränaren Shefki Kuqi fick sparken. Assisterande tränaren Fabricio Piccareta tog över och tidigare i veckan meddelade Inter att han tränar laget nästa säsong.

– Förstås underlättade det att han var bekant för spelarna. Jag fick också förtroende av honom och ser fram emot att få jobba med honom nästa säsong, säger Källman

Många mål

Med Kuqi vid tränarbänken fick Källman inte spela regelbundet. Visserligen blev det en del matcher och några inhopp, men efter att den forna landslagsspelaren lämnade Åbo fick Källman spela betydligt mera.

Han tackade för förtroendet på ett bra sätt. Källman gjorde nio mål och delade lagets interna skytteligaseger med Timo Furuholm.

– Jag är nöjd med min säsong. På slutet fick jag spela mycket och även då Shefki gav mig förtroende gick det bra.

När säsongen summerades stod det klart att Inter hade gjort nästmest mål i serien. Åbolaget stod för 54 fullträffar och blev endast slagna av HJK. Mästarlaget nätade 78 gånger.

– Visst kändes det lite konstigt att göra så många mål och sluta på en nionde plats. Vi gjorde mål i nästan varje match men vi släppte också in många bollar, säger Källman.

Inter fick kapitulera 57 gånger, i sammanhanget kan nämnas att HJK endast släppte in 16 mål.

Källmans framfart gick inte obemärkt förbi. I september meddelade Inter att parterna hade skrivit ett kontrakt som håller kvar anfallaren i Åbo de två kommande säsongerna.

– Inter var ändå det mest logiska alternativet för mig och det enda laget i Finland. Kontraktet blev klart ungefär en vecka innan det offentliggjordes.

En match kvar

Inter avslutade ligan i lördags med att förlora på bortaplan mot SJK. Men Källman skall ännu spela en match i år, nästa vecka åker U21-landslaget till Georgien för en EM-kvalmatch.

Finland ligger på femte plats i gruppen och är nästsist. Laget bakom i tabellen är just Georgien.

– Det skall bli roligt att spela. Vi har en ny tränare och dessutom har vi roterat en del i truppen. Georgien är ett lag vi skall slå, säger Källman.

Finland har spelat tre matcher inför resan och har inkasserat en förlust och två oavgjorda resultat. Framför allt krysset mot Färöarna väcker missnöje hos Källman.

– Vi borde ha vunnit mot dem, de andra matcherna har det inte funnits så mycket att göra åt.

Det hårda arbetet fortsätter

Efter EM-kvalet kommer Källman att ta en kort paus, men ganska snabbt har han tänkt bege sig till gymmet. Under vintern siktar han bland annat på att förbättra sin snabbhet och rörlighet.

Men förstås vill Källman även att helheten skall bli bättre. Nästa säsong hoppas han även på att axla ett större ansvar i Inter och han säger att lagets spelstil passar honom.

Det är ännu långt till följande säsong, men arbetet är redan i full gång. Nästa sommar kommer också Åbofotbollen att innehålla en extra krydda, då TPS har tagit steget tillbaka till ligan.

– Jag hoppades att de skulle stiga och visst skall det blir roliga matcher. TPS är trots allt det lag som intresserar flest Åbobor, så förhoppningsvis ökar deras återkomst intresset för fotbollen i staden, säger Benjamin Källman.

ANDRA LÄSER