Kvarnström: EU borde införa ekonomiska sanktioner mot Turkiet

Finlands tydliga beslut att fördöma Turkiets attack mot kurderna i Syrien och samtidigt stoppa vapenexport är bra, men det krävs mera. Det säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Johan Kvarnström.
VN
23.10.2019 15:34
Kvarnström anser att Finland som EU-ordförandeland aktivt ska driva frågan om ekonomiska sanktioner mot Turkiet.
- EU och Finland har exporterat militär materiel till Turkiet. Det används nu, även om vi stoppar vidare export i mitten av oktober framåt. Skadan är redan skedd och växer. Vi måste riva upp redan uppgjorda avtal med Turkiet, att endast låta bli att ingå avtal för vapenexport räcker inte, anser Johan Kvarnström i ett uttalande.
Ett annat skäl till ekonomiska sanktioner är enligt Kvarnström att Finland som EU-land är medskyldigt till EU:s överenskommelse med president Erdoğan i asylfrågan.
- Införandet av sanktioner mot Turkiet är att det är det enda rätta, vårt enda möjliga och fredliga maktmedel. Hot om att Erdoğan släpper in miljontals migranter får inte påverka EU. Den typen av påtryckningar från Erdoğans sida bevisar endast att EU aldrig borde ha betalat honom en cent, betonar Kvarnström.
Vidare bör Finland och EU enligt Kvarnström agera för humanitär hjälp som i så stor utsträckning som möjligt går fram direkt till hjälpbehövande i de nu utsatta områdena i norra Syrien, inte till mellanhänder.
- Nu är det dags att gå från ord till handlingar av solidaritet, för stabilitet och fred, konstaterar Kvarnström.

ANDRA LÄSER