Bråd dag för tomtefar med julmarknad i fyra byar

Fyra västnyländska orter – Pojo, Billnäs, Karis och Ingå – firar julmarknad nu på lördag. Evenemangen lockar med allt från ponnyridning till pepparkakshustävlingar. Samtliga gästas av julgubben.

På julafton ska julgubben dyka upp i miljontals hem samtidigt. Lördagens fyra julmarknader i Västnyland blir en uppvärmning inför det här trolleritricket.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
29.11.2022 16:03 UPPDATERAD 30.11.2022 09:23
Lördagen den 3 december kan de ivrigaste julälskarna besöka inte mindre än fyra olika julmarknader i regionen. På samtliga av de här finns givetvis en viss skäggprydd herreman i rött.
Ingå julmarknad på Gammelgården har i år rekordmånga försäljare, hela 87 stycken. De säljer både hantverk och närodlade matprodukter, som sockenrätten potatisgröt, kombucha och andra smaskigheter som förgyller julbordet. Besökarna kan också åka hästskjuts. Julmarknaden ordnas klockan 10-14.
I Karis vankas det julmys för hela familjen klockan 10-14. Köpmansgatan kryllar av lokala försäljare, redo att hjälpa besökarna att fylla sina julklappssäckar. Evenemanget inleds med att daghemmet Labyrintens barn sjunger julsånger. Klockan 11 framför Raseborgs stadsdirektör Petra Theman sin julhälsning. På marknaden finns bondgårdens djur och det ordnas ponnyridning fram till klockan 13.

Billnäs firar i dagarna två

Billnäs Julmarknad arrangeras igen efter en lång paus. Det här är den av helgens julmarknader som har de längsta öppettiderna, eftersom den ordnas både på lördag och söndag klockan 10-16. Platsen är Stora smedjan i bruket, där försäljare från när och fjärran säljer mat- och hantverksprodukter. Dessutom deltar Billnäs FBK.
I Pojo kyrkby ordnas en traditionell julmarknad klockan 10-13. Till försäljning finns allt från köttprodukter till hantverk. Folkhälsan ordnar en pepparkakshustävling och på biblioteket framför violinisten Frida Backman och småtomtarnas orkester julsånger. Om vädret tillåter dyker dessutom ponnyn Rose upp.
Pojo kyrkoby byförening har igen kört i gång en julinsamling. Syftet är att glädja seniorer i byn med julgåvor, som hemvården i Pojo delar ut. I år samlar byföreningen in presentkort till frisörsalonger som gör hembesök. De tar även emot arrangemang av julblommor och askar med julsötsaker. Mer info finns på byföreningens Facebooksida.

Artikeln har uppdaterats med information i julmarknaden i Billnäs.

ANDRA LÄSER