Digert men utspritt på Sjundeådagen

På årets Sjundeådag gick startskottet för byggandet av en gärdsgård i gammal stil runt Fanjunkars.

Inhägnar. – Gärdsgården fredar också gården här lite grann, säger Sjundeå Lions president Bengt Sohlberg om klubbens byggprojekt.

Projektet genomförs av Lionsklubben i Sjundeå och började egentligen redan i somras. Då har klubbmedlemmar barkat stammar som donerats av en skogsägare. Nu var det dags att börja själva bygget.

– Vi använder en hundratals år gammal metod för impregnering – vi bränner ändorna på de störar som ska i marken. Vi använder inga kemikalier, utan bränningen jagar bort mögelsporerna, säger klubbens president Bengt Sohlberg.

Inhägnar. – Gärdsgården fredar också gården här lite grann, säger Sjundeå Lions president Bengt Sohlberg om klubbens byggprojekt.

Två av dem som ger sin arbetsinsats till projektet är Ralf Dahqlvist, Lionsmedlem sedan drygt tio år tillbaka, och Stefan Grönqvist som varit med i över trettio år.

– Det är ett helt bra projekt att bygga ett gammaldags staket här runt, säger Dahlqvist.

– Vi har alltid roliga projekt. Och så träffar man så skojiga bekanta, säger Grönqvist.

Modell från sekelskiftet

Bakgrunden till gärdsgården är Finlands hundraårsjubileum, kombinerat med det faktum att också Lionsrörelsen fyller 100 år.

– Vi har länge funderat på ett traditionsprojekt som vi kunde genomföra i år, och vi föll för det här.

Förebilden för gärdsgården är ett fotografi taget år 1910.

– Vi kan inte veta hurudant staketet såg ut då Charlotta Lönnqvist bodde här men vid sekelskiftet var det så som vi nu bygger det, säger Solhberg.

Arbetet sker som alltid i Lions på talko och beräknas stå färdigt under hösten.

Böcker och musik

På årets Sjundeådag ordnades program på många håll i kommunen. I bollhallen hade partier, föreningar, företag och privatpersoner bord där det informerades och såldes allt från keramik till tvål. De grönas presidentkandidat Pekka Haavisto höll ett anförande om vägen från flykting till lokal medborgare.

– Integreringen är en sak för medborgarsamhället, inte bara politikerna. Det är allas vår sak att se till att de asylsökande blir en del av lokalsamhället, sade han.

I biblioteket underhölls publiken av sångaren Mikael Konttinen och solister från Lojo stadsorkester som framförde Frank Sinatra-sånger. Här gick det också att plocka åt sig några av de 16 000 avskrivna böcker som lagts fram till besökarnas glädje. Åtminstone Pirkko Berglund tog tillfället i akt. Hon hittade några Jan Guillou-böcker åt sin man.

– Men jag ska fortsätta leta och se om jag hittar nåt åt mig också. Jag kom alldeles nyss så jag har inte hunnit än, säger hon.

Bra med busstransport

Ett av de mer avlägsna programmen under Sjundeådagen var öppet hus på Västanlid. Där sitter Alva Lindholm, 3, på en blå traktor och är nöjd.

– Det är roligt. På brandstationen hoppade jag, säger hon och syftar på hoppborgen vid Sjundeå brandstation.

Mamma Katri Lindholm tycker det är trevligt att det ordnas program.

– Eftersom det ordnas så tycker jag att man ska delta. Det är roligt, fast det är väldigt utspritt i år. Vi var i bollhallen och sen åkte vi till brandstationen, säger hon.

– Vi åkte bussen. Det funkade bra men vi var de enda passagerarna, säger Lindholm.

Eftersom Sjundeådagen var så utspridd bjöd kommunen på non stop busstransport. Bussen körde från kommuncentrum till Cumulushotellet där det fanns bland annat loppmarknad och försäljning av produkter, Svidja slott som hade öppet hus, Gårdskulla gård, brandstationen, biblioteket och Sjundby slott.

ANDRA LÄSER