Wilma Grönqvist från Karis är årets lucia - ”Nu är jag sprudlande glad”

Luciakandidat 7, Wilma Grönqvist från Karis, har valts till Finlands lucia 2022. Hon är sprudlande glad och ser fram emot att få vara solskenet som sprider ljus i mörkaste december. ”Jag har svårt att sitta stilla, så glad är jag”, säger hon.

22-åriga Wilma Grönqvist från Karis är Finlands lucia 2022. Hon har sjungit i kör i tio år och studerar nu till sjukskötare.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
24.11.2022 12:01 UPPDATERAD 24.11.2022 13:06
Wilma Grönqvist är uppvuxen i Karis, där hon har bott i en storfamilj med fyra syskon. Numera bor hon ensam i Helsingfors, där hon studerar till sjukskötare vid Arcada.
Hon nåddes av röstningsresultatet på torsdag förmiddag hemma i sin studielägenhet.
– Jag hade nyss vaknat och var fortfarande helt yrvaken när Folkhälsan ringde och sa att det är jag som har blivit vald till lucia. Det var nog chockerande till först, men nu är jag sprudlande glad, jag kan knappat vara stilla! säger Wilma Grönqvist.
Nu får hon möblera om rejält i sin kalender för resten av året. Förberedelserna inför uppdraget som Finlands lucia börjar så gott som direkt.
Det finns bara en sak som hon måste sköta om först.
– Jag borde åka till Karis i kväll, för jag hade lovat att delta i ett studerandejippo och dela ut biljetter till glöggrundan. Nu måste jag se om jag lyckas ge biljetterna vidare till någon kompis. Men min mamma och styvpappa och mina yngre systrar bor i Karis, så jag vill hemskt gärna hinna hälsa på dem också, innan luciaturnén börjar, säger hon.

Wilma Grönqvist, kandidat 7

Ålder: 22 år.
Hemort: Från Karis i Raseborg, bosatt i Helsingfors.
Familj: Mamma, pappa, styvpappa, fyra syskon, två katter, hund, fiskar, höns, tupp och kaniner.
Gör: Studerar till sjukskötare.
Musikintresse och vitsord: Wilma har spelat klarinett i nio år och sjungit i kör i tio år. Senaste musikvitsord var 9.
Sjunger helst: As I lay me down av Wictoria Johansson.
Tv-program: Friends.
Hobbyer: Dansar, spelar innebandy och sjunger.