Bakande flyktingar besökte bageri

Föreningen Gastro Nostra tog en grupp asylsökande på studiebesök till Backers bageri och till Delitukku.

– Jag är inte så bra på engelska, men nog på snappertunska, säger Olle Lindholm.

Han visar runt i familjens bageri, Backers i Pojo. En grupp asylsökande från flyktingförläggningen i Mjölbolsta och Lappvik följer efter honom. Vandringen går från packningsrummet till de stora ugnarna som kan grädda 200 limpor samtidigt, vidare till påfyllningen av formar för maltlimpor.

Den bruna, trögflytande degen ringlar ur ett rör och väcker allmän munterhet. Ingen säger ordet bajs, men visst går associationerna lätt åt det hållet.

Brödgrupp på Mjölbolsta

Liselott Ekman jobbar på Röda Korsets flyktingförläggning i Mjölbolsta. Hon berättar att man där har en grupp asylsökande som bakar bröd. De har på initiativ av föreningen Gastro Nostra kommit hit på studiebesök.

En är utbildad bagare, Ali Mohamed från Irak. Han synar Backers både högt och lågt. Mårten Johansson från Gastro Nostra förklarar på engelska hur stället fungerar och Mohammed Ibrahim, Somalien, tolkar efter bästa förmåga.

Olle Lindholm konstaterar att de här besökarna är mera uppmärksamma än mången skolungdom på studiebesök. Ingen är till exempel försjunken i sin telefon. Mobilen åker i alla fall fram när de asylsökande ska visa ett foto på irakiska semlor.

Johansson berättar att Gastro Nostra vill ge Mjölbolstas brödgrupp inspiration och kunskap. Följande steg är att ordna en arabisk buffé den 5 mars i Delitukkus restaurang Glöden.

Dit går färden efter visiten på Backers. Men före det får besökarna smaka på de produkter som tillverkades inne i bageriet. Både maltlimpa och bulle får tummen upp.

På frågan om vad de asylsökande tyckte om besöket nämner flera de moderna maskinerna, som sköter en stor del av arbetet.

– Maskinen som skär deg i bitar var intressant, säger Ali Mohamed.

– Jalla, jalla, säger Johansson och så småningom åker man vidare, till Pojo kyrkby och Delitukku.

Där tar företagaren Jan Westman emot. Delitukku ställer sitt kök till förfogande under den arabiska buffén. Den stora vedeldade ugnen får gillande nickar. I den ska de asylsökande grädda bröd den 5 mars.

– Vilken slags bröd ska ni laga, undrar Westman och får se fotot av de irakiska semlorna.

– Ok, de är inte så stora.

Intäkterna från buffén kommer Gastro Nostra att använda till fortsatta aktiviteter för flyktingarna på Mjölbolsta.

LÄS HELA VÅR FLYKTINGSPECIAL PÅ WELCOME.HBL.FI