Äntligen hemma – Hangö fick sina första flyktingar

Lyx är att ha eget hem. Men framtiden är oviss. Hangö har tagit emot sina första asylsökande, ett tjugotal familjer från Irak. Efter att de fått pusta ut gäller det att komma in i samhället.

Förra veckan anlände de första asylsökande familjerna till Hangö. Det rör sig om ett tjugotal familjer, berättar Arto Mansikkavuori, Röda Korsets enhetschef vid asylmottagningen i Satamaruokala. En del av familjerna bor i lägenheter i Lappvik, andra i Hangöby. Personerna som kommer till Hangö har redan vistats i landet några månader. De som kommer till Hangö får sitt första egna hem i landet.

– Det är en stor sak för dem att få tak över huvudet och en dörr att låsa om sig, säger Mansikkavuori. Asylsökande har en lång resa bakom sig med tillfälliga boendeplatser. Nu får de pusta ut för första gången på många månader.

En vanlig familj

Området där de bor ligger tyst och öde, men vi blir bjudna på te hos Eman Shaker. Hon befinner sig i familjens lägenhet tillsammans med några barn. Eftersom hon själv inte talar engelska, ringer hon efter Ali Diaa Sharhan som pratar engelska. Unga Dena Jasim pratar visserligen redan finska efter tiden på asylförläggningen Hopearanta i Vichtis, men hon är för ung för att intervjua.

Diaa Sharhan är en av de unga män som tillsammans med sin familj kommit till Finland. Han har varit i Finland i fem månader, och hoppas på att få stanna. Huruvida hans önskan slår in, har han ingen aning om. Deras resa från Bagdad till Finland har gått igenom många länder. Från Turkiet reste han via Grekland till Makedonien, Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland och Sverige, innan han korsade finska gränsen vid Torneå.

Diaa Sharhan studerade i Irak, men han säger att det inte gick att leva där. Folk förföljdes och avrättades. Han säger också att han inte kommer att kunna återvända till sitt hemland om han inte beviljas asyl. Det är svårt att planera framtiden då man inte vet hur den blir, men han är beredd att jobba här om han får stanna.

– Jag kunde tänka mig att öppna en restaurang, med riktig irakisk mat. Vi har bra mat i Irak, säger han.

Bra mottagande

I Satamaruokala pågår arbetet med att ta emot de asylsökande. Mansikkavuori berättar att det blivit långa dagar för personalen, som består av 10 personer. För tillfället kör man i gång språkundervisningen för vuxna och delar ut uppgifter åt Hangöbor som är beredda att ställa upp och lotsa asylsökande in i samhället.

Ett tiotal personer har under ledning av Ingegerd Pirttinokka, ordförande för Röda Korsets Hangöavdelning, mött upp för att berätta vad de är bra på och hur det kan bidra till flyktingarnas integration. En del säger att de gärna leker med barn, medan andra kan tänka sig att ordna konstkubbar, sy gardiner eller bara fungera som ett stöd i vardagen. Samtidigt pratar man öppet om kulturskillnader och hur man ska tackla olika situationer som kan uppstå i mötet mellan människor från olika kulturer.

Mansikkavuori säger att Hangöborna tagit emot de asylsökande väl. Han är medveten om att de tidvis hätska tongångarna på sociala medier, men konstaterar att allt förlöpt väl hittills.

– Vår uppgift är att hjälpa människor. Barnen har redan börjat i skolan, vilket är ett viktigt första steg för att skapa rutiner i vardagen. Vi tar ett steg i taget.

Att bli beviljad asyl tar allt mellan några månader till ett år.